Wszystko co warto wiedzieć o kiwi
Kiwi to owoc, którego na świcie obecnie poznano aż 94 odmiany, choć tak naprawdę tylko nieliczne z nich są jadalne. Jeśli chodzi o wymiary, to owoc kiwi pod tym względem spokojnie porównać można do jajka kurzego. Cechą charakterystyczną owocu jest brązowa skóra pokryta meszkiem, pod którą kryje się soczysty i zielony miąższ z licznymi drobnymi nasionkami. Na dzień dzisiejszy najwięcej kiwi uprawia się na terenach Nowej Zelandii. Jest to owoc nie tylko bardzo smaczny o bardzo szerokim zastosowaniu spożywczym, ale przede wszystkim ma on mnóstwo cennych dla zdrowia składników.
Jakie witaminy ma kiwi ? jest to bogate źródło przede wszystkim witaminy C, witaminy D oraz licznych witamin z grupy B. Jak przekonują specjaliści w dziedzinie żywienia, już nawet zjedzenie 100 gramów kiwi jest w stanie zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Poza witaminami w kiwi znaleźć można także potas (regulujący ciśnienie krwi i pracę serca), magnez (gwarantujący odporność układu nerwowego) czy fosfor (odpowiedzialny za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka).
Najnowsze komentarze